Digitala tvillingar med detaljrikedom

Örebroporten BIM Jesper Hedlund

 

Smarta byggnader med digitala tvillingar.

Det låter lite som Matrix och parallella världar, men det är Jesper Hedlunds vardag och i slutänden handlar det om billigare och mer effektiv fastighetsförvaltning.

– Det är inget nytt att skapa en digital 3D-kopia av fastigheten i nybyggnadsskedet. Men sedan då? Jag vill lägga in förvaltningsaspekten i det hela.

I våras började Jesper som CAD/BIM-ansvarig på Örebroporten. Det var ingen slump. När han pluggade till byggnadsingenjör vid universitetet så kom han i kontakt med Örebroporten. Hans examensarbete handlade om Kulturkvarteret – hur BIM (Building Information Modeling) kan appliceras på Kulturkvarteret – och nu är just det en av hans huvudsakliga arbetsuppgifter.

Det handlar med andra ord om att leverera, att gå från akademiska ord och teorier till vardagens realiteter.

– Ja, jag vet, det är upp till bevis, skrattar Jesper.

– Det här är framtiden inom fastighetsförvaltning. Att kunna utnyttja alla möjligheter som finns i digitaliseringen, fortsätter han och ger ett exempel.

Snabbt och enkelt

– Om någon upptäcker att en lampa gått sönder i ett rum i Kulturkvarteret, kan hen gå till receptionen. Där sitter receptionisten, tar upp den digitala tvillingen, hittar rätt rum och lampa samt klickar på den. Då får man fram exakt information om vad det är för lampa och kan snabbt skicka informationen vidare till fastighetsskötaren som åker ut med rätt lampa och fixar problemet.

Jesper är entusiastisk och – om man ska vara lite krass – det kan behövas. Att skapa en digital tvilling av Kulturkvarteret är ett gigantiskt arbete. Varje enskilt objekt i bygget som är större än 32 millimeter ska modelleras, alltså finnas som en klickbar ikon i informationsmodellen och innehålla all relevant information.

Hundratusentals objekt

Hur många sådana objekt blir det då? Jesper har inte svaret ännu, men tar den pågående ombyggnaden av Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som exempel.

– Bara rörmodellen i sig – alltså alla modellerade objekt som representerar värme, vatten och avlopp – innehåller 600 000 objekt.

Ändå är Jesper Hedlund övertygad om att den långsiktiga nyttan är betydligt större än den ansträngning arbetet med en digital tvilling tar.

– Förvaltning, felsökning, reparationer, daglig service som exempelvis bokningar – allt går att göra smidigare med hjälp av BIM. Dessutom finns tekniken, det handlar om att hitta en struktur för systemet och göra det användarvänligt.

Ändå in i döden gör den digitala tvillingen nytta.

– Om man någon gång i framtiden river, så kan man göra det effektivt och systematiskt eftersom man vet exakt vad som finns i byggnaden och hur det behöver tas om hand.