Hallå där Viktoria Buskqvist...

Viktoria Buskqvist White Örebroporten

Hallå där Viktoria Buskqvist, arkitekt och kontorschef på White Arkitekter i Örebro.

För fem år sedan drog du och några kollegor igång en samtalsserie, ”Snacka stad”, med olika provokativa teman som att Örebro rent bokstavligt var lite färglöst och att byggnaderna ofta höll sig inom gråskalan. Har det blivit bättre sedan dess?
– Meningen med samtalsserien var att byggbranschen –¬ ja, hela Örebro – skulle börja prata mer om arkitektur och stadsutveckling. Och just färgsättningen av staden kan ju många ha synpunkter på. 
– Personligen skulle jag vilja se lite mer färg i Sveriges sjätte största stad. Färg väcker känslor. Färg ger liv åt stadsbilden. Det går åt rätt håll i Örebro, men det går långsamt. För långsamt, tycker jag.

Ni på White stod bakom den prisade förnyelsen av Konserthuset samt vann även arkitekttävlingen för nya Naturum Oset. Har du något framtida drömprojekt?
– Oj, alla projekt är drömprojekt, har potential att bli något extra...
– Ska jag lyfta något är det väl projekteringsarbetet för Naturum som snart är igång.  Omdaningen av Krämartorget – en märkvärdigt övergiven plats i dag – till en park för alla åldrar, är mycket intressant. Jag hoppas också mycket på planerna på ett hotell i Gustavsviksområdet.

Den stora satsningen Kulturkvarteret är igång. Hur viktig är den för Örebro, tycker du?
– Kulturen är avgörande för Örebros utveckling. Vi har inte råd att inte satsa på kulturen, så är det bara. Därför är Kulturkvarteret så fantastiskt, att vi jämsides med skola och vård gör en rejäl investering i kulturen.