Hållbarhetsstrategen som lever som han lär

Linus Larsson

Namn: Linus Larsson

Ålder: 45 år

Familj: Hustrun Therese och två tonåringar, Emil och Patrik

Bor: I ett hus på landet norr om Hovsta

Jobbar: Som hållbarhetsstrateg på Örebroporten sedan augusti 2019

 

Hur lever en hållbarhetsstrateg privat? I Linus Larssons fall, som han lär.

Hushållet har två miljöbilar, en gas- och en eldriven, solceller på taket som ger 70 procent av deras elförbrukning samt värmepump för uppvärmningen.

– Men i mitt nya jobb på Örebroporten kan jag få mycket större utväxling på mitt engagemang för hållbarhetsarbetsfrågor.

Det är lätt att känna igen äkta engagemang. Linus Larsson avslöjar sig direkt. Han talar flödande om allt han ska och vill göra på Örebroporten för att skapa ett mer hållbart företag och ett bättre Örebro.

Han har precis gjort klar Örebroportens hållbarhetsrapport för 2019 – ”ett bra sätt att komma in i jobbet” – och är fylld av energi. Och den behövs, som hållbarhetsstrateg finns det nästan inga ramar. Hans uppdrag begränsas inte av miljö och klimat, det handlar även om social hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.

– Men klimatfrågorna är mitt fokus och jag jobbar extra nära Lennart Lindkvist som är driftchef och Mattias Waller som är projektutvecklingschef. Det funkar bra, vi har samma engagemang och syn på det mesta.

Egna visioner

I sitt jobb kommer Linus, av naturliga skäl, att jobba mycket med dokument och interna miljömål som styr verksamheten – som att kontinuerligt följa projekten och göra olika vägval när det gäller exempelvis material – samt ägaren, Örebro kommuns, övergripande klimatstrategi och hållbarhetsprogram.

Men han har även egna visioner.

– Jag skulle vilja ta fram en hållbarhetsstrategi även för Örebroporten som ger våra hyresgäster incitament att göra rätt för miljön. En slags win-win, alltså. Ta arenaområdet till exempel, man kan konstruera avtalen så att vi tillsammans jobbar mer effektivt med avfall och energiförbrukning.

Tre fokusområden

För sig själv har Linus Larsson definierat tre fokusområden som han ska jobba med. Det är material/energi, byggnader samt hållbarhetsfrågor tillsammans med hyresgäster. Han kan inte dra hela lasset själv, det vet han, men som tur är så är han en dokumenterat duktig inspiratör. För några år sedan blev han, som miljöchef på ÖBO, nominerad till priset ”Årets inspiratör” i tävlingen Örebroregionens energipris.

– Haha, det är inget att prata om. Och här på Örebroporten finns redan ett stort engagemang bland alla medarbetare, säger Linus och vill byta ämne.

Enda alternativet

– Man brukar säga att de lågt hängande frukterna redan är plockade. Jag tror inte det, det finns ständigt nya saker man kan göra. Visst, nya Novahuset behöver inga större insatser. Men ta Stadsbyggnadshus 1, där finns det en enorm potential när det ska omvandlas.

Efter drygt 18 år på ÖBO, huvudsakligen som miljöchef, kände Linus Larsson att han ville ta sig an nya utmaningar. Eftersom han och familjen vill bo kvar i Örebro, fanns det inte så många alternativ.

– Nej, Örebroporten var nog det enda som verkligen var aktuellt. Jag har genom åren hört så mycket positivt om Örebroporten. Dessutom, det är enormt roligt att få jobba med så många unika och viktiga byggnader i Örebro.