Jubilar med luft under vingarna

Flyget 40 år

Drygt 7 000 besökare lockades till Örebro airports 40-årsjubileum. Med ett späckat program för alla åldrar – allt från de ulliga och dansande maskotarna Lollo och Bernie för de yngsta till den dundrande vuxenunderhållningen med två JAS 39 Gripen-plan från flygflottiljen i Ronneby – blev det redan från start en slags förväntansfull charterträngsel i och utanför flygplatsbyggnaderna.

– Vi hoppades på många besökare, men det här slog alla förväntningar, säger Viktoria Johansson, marknadschef på Örebro airport.

Sedan den trevande starten i september 1978 har Örebro airport utvecklats till landets fjärde största flygplats på fraktsidan och har även en stark tillväxt när det gäller charter. Av naturliga skäl fanns det mycket för arrangörerna att visa upp under jubileumsdagen, som dessutom lyckades pricka in ett perfekt höstväder.

I centrum stod givetvis flyg i alla dess former – charter, fraktflyg i form av en Boeing 757, helikoptrar och mindre flygplan för uppstigningar under dagen samt segelflyg – men här visade bland andra MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), ett antal researrangörer samt hyresvärden Örebroporten upp sina verksamheter.

Ett klassiskt tivoli och ett par stationer med korv och hamburgare fulländade den familjevänliga mixen.

Flyget 40 år