Kulturkvarteret: Äntligen – nu är bygget igång!

Nu har bygget av Kulturkvarteret formellt startat.
Med ett rejält första spadtag – totalt var åtta personer inblandade – har projektet börjat ta form med målet att vara klart 2021.

 

Det finns första spadtag och så finns det historiskt stora och betydelsefulla första spadtag.

Det senare ägde rum på när bygget för Kulturkvarteret symboliskt startade med att åtta utvalda tog några spadtag för publiken och medias fotografer: de var kommunalråden Kenneth Nilsson (s), Lennart Bondeson (kd), Per-Åke Sörman (c) och Murad Artin (v) samt kulturskoleeleverna Janna Nesser, Inez Schultz, Vilgot Johansen och Fabian Gribing.

Det var just de unga eleverna – de ingick i ensemblen Showorkestern – som var i fokus när Kenneth Nilsson talade.

– Det är det här gänget vi är här för i dag, sa han och slog ut med armen mot eleverna.

– Kulturkvarteret är en investering med barn- och ungdomskulturen i centrum, på en av de vackraste ännu tillgängliga platserna i stan.

 

 

"En pärla"

Även de andra talarna, Lennart Bondeson (som även är byggherren Örebroportens ordförande) och Peter Höög från entreprenören NCC, talade om Kulturkvarterets betydelse för Örebro och den vackra omgivningen.

Jeanette Berggren, vd för Örebropoporten, lovordade också projektets möjligheter och framtida betydelse – och glädjen att få komma igång.

– Här får vi möjlighet att skapa en pärla, centralt i stan, och samtidigt förlänga Å-stråket.

Kulturkvarteret, placerat vid Konserthuset och Svartån, byggs i sex våningar. Hit ska Stadsbiblioteket och Kulturskolan flytta, men här ska även finnas plats för dans, musik, konserter och föreläsningar.

 

Spadtag Kulturkvarteret Örebro Örebroporten
Kommunalråden Murad Artin, Kenneth Nilsson, Lennart Bondeson och Per-Åke Sörman fick hjälp med det första spadtaget av Fabian Gribing, Vilgot Johansen, Janna Nesser och Inez Schultz från Kulturskolan.

 

 

Spadtag Kulturkvarteret Örebro Örebroporten

​​​​​Många örebroare och mycket media lockades till det första spadtaget av Kulturkvarteret. Här intervjuas Örebroportens vd Jeanette Berggren om att det stora projektet nu kommit igång efter många år av utredande och diskussioner.