Nya smarta metoden tar bort värmeverkens eldning med olja

Örebroporten hållbarhetsarbete E.on

Nu ska smutsiga bränslen som olja tas bort från flera värmeverk.
För att lyckas med det testas nu en ny metod för att kapa de största förbrukningstopparna under vintern.
– Det är en väldigt stor förändring, säger Håkan Björliden, distributionschef på Eon.

Ännu ett lass med flis tippas av på den stora ytan bakom Åbyverket i Örebro.

Fjärrvärmen härifrån kommer till största delen från skogen. Det är framförallt virke som inte går att använda till annat som eldas upp.

Men riktigt kalla dagar räcker det inte att bara elda med flis.

Vid de högsta förbrukningstopparna måste reservpannan startas. Den drivs med olja, ett bränsle som man tänker sluta med. Senast 2025 ska det vara helt borta.

– Vi vill undvika att köra miljödåligt bränsle, säger Håkan Björliden.

Helt ny teknik

Så nu testas ett helt nytt samarbete mellan energiföretaget och ett tiotal fastighetsägare i Örebro. De har kopplat upp sina hus mot energiföretagets datorer, som hela tiden räknar på hur man ska undvika topparna. Det innebär bland annat att hus nu kan laddas en något höjd temperatur under natten, när efterfrågan är låg. När efterfrågan är större på morgonen, så kan värmen skruvas ner.

– Det här är en helt ny teknik vi använder och en möjlighet som inte har funnits förut. Det är en väldigt stor förändring, säger Håkan Björliden.

Hos det kommunala fastighetsföretaget Örebroporten har man redan testat metoden. Hittills har det betytt att man sparar pengar när man slipper handla när det är som dyrast. Samtidigt har tempaturskillnaderna blivit mycket små. Det handlar om 0,2 – 0,3 grader sänkt eller höjd värme.

Många vill vara med

Det är ingen som har klagat hittills på det. Det ligger i bakgrunden och bara snurrar och går.

När systemet är färdigutvecklat ska det kunna införas i Örebro, Norrköping, Stockholm och Malmö. Men redan nu är intresset stort från fastighetsägarna för att ansluta sina hus.

– Det är jättestort. Vi måste nästan säga nej just nu för stunden, i och med att vi ligger i en utvecklingsfas. Men de står och knackar på och vill vara med. Det är jättepositivt att de visar det intresset, säger Håkan Björliden, distributionschef på Eon.

 

Med hjälp av pyttesmå sänkningar och höjningar av inomhustemperaturen i många fastigheter ska man kunna sluta elda med olja i det här värmeverket. I inslaget kan du se hur den nya metoden fungerar. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/nya-smarta-metoden-tar-bort-varmeverkens-eldning-med-olja