"Rätt inneklimat sparar miljoner"

Mikael Karlsson Örebroporten

Mikael Karlsson jobbar dagligdags kring energifrågor.

– Jag jobbar specifikt med fastigheternas tekniska förutsättningar och våra tekniska lösningar. Till exempel när det gäller anpassning av inneklimatet efter temperaturen utomhus, säger Mikael.

Tänk dig att du jobbar på ett kontor. Dagen har varit molnig, stundtals har det regnat och utetemperaturen har legat runt 15 grader. Trots det småkyliga vädret har det varit varmt och skönt inomhus. Imorgon ska vädret slå om, det ska bli stekhett. Det vet du, det vet SMHI, men inte värme- och ventilationsanläggningen i fastigheten. Jo, det gör den faktiskt. Tack vare ett dataprogram som bygger på SMHI:s prognos ställs innetemperaturen gradvis och automatiskt om under dagen, så när det är som varmast ute är det svalt inne.

Mikael Karlsson förtydligar:
– Vi har gjort ett eget dataprogram som utifrån SMHI:s prognos beräknar innetemperaturen efter vädret utomhus. Vi ligger steget före, och vinnare är både hyresgästen och miljön.

– Vi har också ett nytt tänk kring våra styrsystem. Där använder vi de befintliga och moderna system som finns, men adderar en ny mjukvara som också styr värmeförändringar, men på detaljnivå. Det gör att vi alltid har rätt klimat i våra lokaler.

– 2014 var första året som vi jobbade med de här systemen. Vi har använt dem i tre-fyra hus hittills och det har slagit väl ut. Energiförbrukningen har minskat med i snitt 20 procent. Det innebär miljontals kronor i besparing.