Framgångsrika elkonsulter med kulturellt drömjobb

Bela Elprojekt

Högst upp i ett femvåningshus på norr ligger elkonsultföretaget som varit inblandat i många av Örebros största byggprojekt den senaste tiden.

– Handelshögskolan och Konserthuset är inte helt fel att ha på meritlistan, säger Sven Bergsten, en av delägarna i Bela Elprojekt.
Att Bela blev hyresgäst hos Örebroporten 2009 berodde som så många gånger förr på – trångboddhet.
– Vi kontaktade de flesta av stans större fastighetsägare, men fick inget napp. Så fick vi reda på att det stod ett våningsplan tomt i det här huset genom Rolf Karlsson på Örebroporten, och, ja, nu är vi här och trivs väldigt bra, säger Lennart Åberg, företagets andra delägare.
Han beskriver Bela som ”arkitekter, fast vi håller på med el- och teleinstallationer”.
– Vi är med i ett tidigt skede av ett byggprojekt och tar fram byggunderlag. El och tele, och då speciellt belysning och larm, har blivit allt mer omfattande.
 
Sven fyller i:
– Vi arbetar enbart digitalt, ofta i 3D. Våra konstruktörer jobbar i CAD. Det kommer att utvecklas ännu mer i framtiden. Vi samordnar ritningar med andra projektörer, det vill säga vi arbetar digitalt i samma underlag och undviker därför att el och tele krockar med andra installationer. I framtiden kommer datorn också att kunna räkna ut hur stora mängder som går åt av vissa insatsprodukter. Allt vi behöver göra är att uppge storlekar, längder, med mera. Även det gör ett byggprojekt effektivare.
Bela Elprojekt har många återkommande uppdragsgivare, varav Örebroporten, Systembolaget, Region Örebro och Öbo är några. Det är en följd av god kvalitet på leveranserna. Ett bra jobb, helt enkelt.
 
– Vi är ytterst noggranna när vi tar oss an ett uppdrag och har en ständig dialog även under projektet. Det underlättar både för oss och för beställaren att vi känner varandra väl. Noggrannhet är mycket viktigt även när vi ritar underlag. Det tar tio gånger fler timmar att utföra det vi har ritat, än det tar för oss vid ritbordet, säger Lennart.
 
– Oftast hittar vi ett sätt att arbeta ihop som passar båda parter och som bygger på förtroende. Det har gjort att vi ibland får en roll som rådgivare. Egentligen är det då vi gör mest nytta, när vi kommer in riktigt tidigt i processen och ger tips och råd. Det märker vi att beställaren värdesätter, säger Sven.
 
Nu, när det byggs som aldrig förr, har Bela mycket att göra.
– Det byggs mest i storstäderna och universitetsstäderna. Och i förhållande till folkmängd skulle jag tro att Örebro ligger högt på listan över byggprojekt som är igång eller ska starta, säger Lennart.
 
Återstår en fråga – vilket är drömprojektet? De båda delägarna ler. Sedan svarar Sven:
– Om och när det blir, skulle det vara roligt att få projektera kulturkvarteret här i Örebro.