Steg in i en torktumlare, kom ut i ett modernt konserthus

Beryl

En tisdag i början av december. En ganska lugn dag på jobbet för Beryl Lunder, ny vd för Svenska Kammarorkestern. Annat var det när hon började den 1 september 2015.
– Det var som att stiga in i en torktumlare.

Anledningen var förstås slutspurten av renoveringen och utbyggnaden av Konserthuset. Då var invigningen bara tre månader bort med allt vad det innebar av planerande och inflyttning i Konserthuset, som dessutom fortfarande var en byggarbetsplats.Nu är invigningen avklarad och responsen har varit odelat positiv. 
– Alla som har besökt det nya Konserthuset har känt igen sig och samtidigt upptäckt mycket nytt. De har nog känt att det här är en plats där det kommer att hända saker, säger Beryl Lunder. 


Vad är de stora fördelarna med nya Konserthuset?
– Att konsertrummet har blivit en sal, där rymd och ljus ger alla möjligheter att skapa stor musik. Akustiken ska nu finjusteras till att bli fantastisk och tekniken är av superkvalitet. Det är ett modernt konserthus.
– En annan fördel är att vi har fått lokaler som inte funnits tidigare, till exempel en restaurang och Skattkammaren, som är till för barn och unga. Och så är ju huset så vackert; ett nytt hus med gammalt ansikte.

Förbättringen av akustiken är den största förändringen ur ett musikaliskt perspektiv. Få har sammanfattat det mer träffande än Svenska Kammarorkesterns chefsdirigent Thomas Dausgaard i presentationen av det nya Konserthuset: ”En fin konsertsal är som ett extra instrument”.
Han fortsätter, och riktar sig både till musikerna och publiken:
”Att rummet ger musiken liv och motstånd är för oss en inspiration till att överskrida gränser och för er en möjlighet till en starkare upplevelse.”

Beryl Lunder är fascinerad över den kvalitetsmedvetenhet som har genomsyrat byggprojektet: 
– Framför allt när det gäller akustiken. Alla som har jobbat här i huset har varit medvetna om målet. Det har inte spelat någon roll vem jag har pratat med; alla har sagt samma sak – vi ska skapa en konsertsal med akustik i toppklass. Det är skickligt och lyhört av Örebroporten att kommunicera det budskapet till NCC och vidare till varenda hantverkare.