Conventum: Kreativa lösningar under pandemiåret

Conventum Örebroporten

Mötesindustrin drabbades hårt av pandemin. Conventum i Örebro var inget undantag.

Efter vinmässan i början av mars bokades alla möten och konserter av. Det finns dock hopp och där spelar just Conventum en viktig roll.

– Det är lite av ett ödets ironi att vi, som drabbats så hårt, byggt om lokalerna till vaccinationscentral. Men det känns bra och hoppingivande, säger Anders Karlsson, platschef på Conventum.

För Conventum var 2019 ett rekordår och 2020 startade lika bra. Men i mars var det tvärstopp. Örebrogalan den 11 mars ställdes in och sedan bokades resten av vårens möten och konserter av.

– Vår bransch jobbar med minst sex månaders framförhållning, så vi jobbar nu med – och hoppas på – bokningarna för hösten 2021. Om bara den planerade vaccinationen går som det ska, så ser det riktigt lovande ut. Allt hänger dock på vaccineringen, säger Anders Karlsson.

Lokalt i Örebro bidrar just Conventum till den breda vaccineringen mot Covid-19. I mitten av januari öppnade Region Örebro en vaccinationscentral i Conventum Arena. Anläggningen har anpassats för ett högt och jämnt flöde av personer som ska vaccineras, med separata in- och utgångar, 25 särskilda vaccinationsbås samt avskärmade gångvägar för maximal social distansering och säkerhet.

– Det känns bra att kunna bidra till att vi bekämpar pandemin och kan komma tillbaka till ett någorlunda normalt liv igen, säger Anders Karlsson.

Fler hybridevent

Conventums ledning har under krisen försökt att jobba med kreativa lösningar. Ett exempel är samarbetet med produktionsbolaget Bright Blue och evenemangsbolaget Xpecta som resulterade i Shine Studios, tre studios designade för digitala möten och online events. Den verksamheten har dock flyttats till Hjalmar Bergmanteatern för att ge plats åt vaccinationscentralen.

– Många tror på hybridevent, där digitala möten kombineras med fysiska möten. Jag tror också på det, men att det aldrig helt kan ersätta det fysiska mötet. Jag är övertygad om att mötesbranschen kommer tillbaka starkt, efter vårens och försommarens vaccinering, säger Anders Karlsson.