Nu rullar bollarna som de ska

Bollen rullar spikrakt och studsen är exakt likadan på hela planen. Granulatet är väldoserat och konstgräset har två typer av strån, ett rakt och ett lätt böjt.

Jodå, det nya konstgräset på Behrn Arena uppfyller såväl FIFA:s nya högre krav som beställaren Richard Fagerströms krav.

– Ja, fast det övergår egentligen mina kunskaper. Planen är godkänd enligt den nya FIFA Quality Pro-standarden, det räcker för mig.

Richard Fagerström är enhetschef på Örebro Fritid och bland annat ansvarig för konstgräsplanen på Behrn Arena. Inför årets säsong var det fem år gamla konstgräset slitet, dessutom har FIFA:s krav uppgraderats för konstgräsplaner som ska hålla nationell och internationell standard.

Uppdraget gick till Örebroporten som direkt efter ÖSK:s hemmamatch mot Kalmar i slutet av maj startade arbetet. Den nya planen stod färdig till omstarten för Allsvenskan och hemmamatchen mot Elfsborg i juli.

– Vi är mycket nöjda att planen nu håller FIFA:s Quality Pro-standard. Tillsammans med den nya LED-belysningen som installerades 2018 har vi nu en modern och högklassig arena, säger Richard Fagerström.

Regelbunden kontroll

Den nya konstgräsplanen håller inte bara högsta internationella standard. De närmaste åren kommer FIFA-representanter regelbundet att göra återbesök och mäta planens funktion, bland annat hur bollen studsar och rullar.

– Därför är det viktigt att planen sköts rätt, där har våra planskötare fått utbildning, samt att lagen sliter jämnt på hela planen under träningarna. För att hålla planen in skick får vi heller inte använda den för träning och matcher mer än 1 800 timmar om året.

Behrn Arena är hemmaplan för ÖSK, KIF Örebro samt Örebro Black Knights.