Ökat intresse för friluftsliv

Lindells sport Örebroporten

Svenskar är ett naturälskande folk.

Det är inte överraskande att vi sökte tröst i ett ökat friluftsliv när pandemin slog till med inställda arrangemang, inställda resor, hemarbete och social distansering.

– Cykelförsäljningen, särskilt mountainbikes, ökade med 20 procent i somras. Det kunde ha varit ännu mer om vi inte hade haft leveransproblem, säger Urban Lindell på Lindells Cykel & Sport.

Över hela landet är trenden tydlig. Friluftsliv i alla dess former har ökat explosionsartat.

– Ja, många har hittat tillbaka till naturen och förhoppningsvis även kommit i kontakt med sig själv. Vi har märkt en ökad försäljning av både cyklar och skidor. Det är många nya kunder och det är en trend som jag tror kommer att hålla i sig även efter pandemin, säger Urban Lindell som själv är en passionerad cyklist och skidåkare.

Professionellt har det fört med sig ett litet problem.

– Pandemin har ju även slagit på produktionen. När det gäller cyklar, som huvudsakligen tillverkas i Asien, har det uppstått brist på komponenter. Det gör att leveranserna försenas. I januari lade jag order på cykeldäck och slangar för leverans i augusti, för att vara på den säkra sidan.

Trångt i spåren

Privat har det även uppstått ett litet problem, som egentligen bara är positivt. I vinter har det varit väldigt mycket folk i skidspåren i Ånnaboda.

– Det är bara roligt, men jag och mina kompisar brukar åka upp tidigt på helgerna för att undvika trängsel. Då åker vi med pannlampa första timmen och i soluppgång andra timmen.

Det ökade friluftsintresset i pandemins spår har tagit sig många uttryck.

+ Det slogs besöksrekord i de svenska fjällen och för vandringsleder i sommar, trots en minskad turism från utlandet. Det var ingen slump av årets julklapp var ett stormkök.

+ Tivedens nationalpark ökade antalet besökare i maj och juni med 70 procent jämfört med 2019.

+ Örebro kommun har mätpunkter i några av sina naturområden. På vissa ställen ökade antalet besökare i oktober och november med 150-180 procent jämfört med 2019.

Om friluftstrenden håller i sig, kommer det under 2021 att inrättas fem nya naturreservat på länsstyrelsens initiativ. Ett av dessa ligger i Örebro, det är Svenstorp utanför Odensbacken som lockar med 50 hektar med många olika naturtyper.