P4 Örebro korrigerar kursen i det nya medielandskapet

Sveriges Radio P4 Örebro Örebroporten

De ger röst åt hela Örebro län.

Flera av de nästan 30-talet medarbetarna har varit med sedan P4-starten 1987, men det går inte att köra på rutin i det nya medielandskapet.

– Radio är av tradition det snabba mediet, men med digitaliseringen måste vi jobba med ännu snabbare nyheter – utan att trovärdigheten riskeras, säger Helena Sträng, kanalchef på P4 Örebro sedan fem år tillbaka.

Det är måndag förmiddag i SR:s lokaler på Västra Bangatan 15. Gänget som sänt Morgon i P4 har precis gått av och ersatts av de som sänder Förmiddag i P4. Framåt eftermiddagen får de avlösning av ytterligare ett tredje gäng som, inte överraskande, sänder Eftermiddag i P4.

– Det är de tre stora blocken som vardagssändningarna bygger på. Till det har vi halvslagssändningarna av nyheter från morgon till kväll. Dessutom har vi en grupp av fyra journalister som bildar en Agendagrupp. De har tid att syssla med grävande och granskande reportage, på sistone har vi granskat både assistansbolagen och upphandlingsrutinerna i ett kommunalt bolag, säger Helena Sträng.

Sändningslampan lyser röd utanför en av de fem studiorna där förmiddagsgänget sänder. Utspridda i det stora kontorslandskapet förbereds nya inslag och nyheter. Ljudnivån är dämpad, koncentrationen hög.

Vacker vision

På sitt kontor, i direkt anslutning till redaktionen, berättar Helena Sträng hur hon vill att dagens P4-sändningar ska utvecklas.

– Sveriges Radio har en vision som jag tycker är fin: ”Fler röster och starkare berättelser för en större förståelse”. För oss handlar det om att möta digitaliseringen där de traditionella papperstidningarna lägger ut snabba nyheter och även direktsänder. Vi måste också bli snabbare.

Därför är en aktiv nyhetsrapportering på webben en självklarhet, liksom pushnotiser och närvaro i sociala medier.

– Men det ska alltid leda läsaren till att lyssna vidare. Vi ska inte konkurrera med tidningarna med det skrivna ordet.

Pop up-redaktioner

Det handlar också om att balansera den allt snabbare rapporteringen med en bevarad trovärdighet. Samt att finnas för alla länsinnevånare. Den enda redaktionen finns i Örebro, men länet är större än så.

– Vi har nyligen börjar jobba med tillfälliga pop up-redaktioner. Vi har en i Vivalla sedan en tid, men ska ta idén vidare ut i länet, säger Helena Sträng.

Varje dag lyssnar cirka 70 000 personer på P4 Örebro. Morgonprogrammet lockar flest lyssnare, då många äter frukost eller är på väg till jobbet. Ett av de enskilt mest populära programmen är långköraren ”Vi i femman” som produceras av Eva Hallgren.

– I år var det 83 femteklasser som sökte till tävlingen, noterar hon.

Sån´t gläder en kanalchef, men mest nöjd är Helena Sträng när hon som lyssnare får en mix av både allvar och glimten i ögat.

– Som i morse när Alfred Wreeby och Frida Tranvik sände Morgon. De pratade om hur morgontrött man kan vara en måndag på vintern och vad man kan göra åt det, det var hög igenkänningsfaktor.