Skolstart med guldkant i Tybblelund

Tybblelundsskolans idrottshall Örebroporten

Vilken härlig skolstart det blev för de fyra idrottslärarna Sören, Johanna, Mikael och Therese på Tybblelundsskolan.

Nya elever, en helt ny skola – en ny idrottshall!

– Jag fick nycklarna fredagen före skolstartsveckan, säger Sören Bjuremar med ett leende.

 

När idrottslärare är riktigt lyckliga, så slår de väl dubbelvolter? Nja, kanske ändå inte, men visst såg det ut att spritta i kroppen på Sören Bjuremar, Johanna Eklund, Mikael Sjöholm och Therese Almkvist när de gjorde entré i den helt nya Tybblelundshallen på höstterminens andra dag.

Genast drog de fram plintar, bockar, bollar, racket och klubbor – även det nytt förstås – för att testa.

– Som lärare är det sällan, om ens någonsin, man får uppleva det här. Det är en riktig kick! säger Sören Bjuremar och får medhåll från de övriga tre.

– Ja, jag blir riktigt peppad av att komma in här, och det kommer eleverna också att bli, säger Mikael Sjöholm.

 

Genomtänkta omklädningsrum

Nya Tybblelundshallen, vägg i vägg med friidrottshallen, har måtten 22 x 43 meter och rymmer bollspel som handboll, innebandy, basket och volleyboll. Hallen kan även delas på mitten med en mobil vägg för lektioner av två grupper, men även då finns det möjlighet att spela exempelvis basket med korgar på kortsidorna.

Allt omfamnas givetvis av de fyra idrottslärarna, men minst lika viktigt är utformningen av omklädningsrummen. Duscharna har halvväggar för integritetens skull och en toalett i varje omklädningsrum är dessutom utrustad med dusch.

– Det finns även en särskild toalett och dusch för de som vare sig identifierar sig som kille eller tjej. Det är bra. Allt som gör det lättare för eleverna att delta i idrott och hälsa är bra, säger Johanna Eklund.

 

Miljösmart återvinning

En annan stor fördel med hallen syns inte med blotta ögat. Idrottshallen uppfyller kraven för Miljöbyggnad Silver och har en mycket låg energiförbrukning. Exempelvis återvinns det varma duschvattnet, det lagras i bottenplattan och värmer fastigheten nattetid samt används för att värma nytt vatten.

Tybblelundsskolan alldeles intill är en ny grundskola, F-6, som ska avlasta trycket på Almbyskolan. Den nya skolan, med plats för drygt 500 elever, fylls successivt underifrån. I höst började tre förskoleklasser och tre ettor.

 

Tybblelundsskolans idrottshall

Tybblelundsskolans idrottshall Örebroporten

 

Tybblelundsskolans idrottshall Örebroporten

 

Tybblelundsskolans idrottshall Örebroporten

 

Tybblelundsskolans idrottshall Örebroporten