Universitets nya ansikte

Flemming Frost

Inget som kör in i rondellen vid Örebro universitet kan undvika det – det imponerade Nova huset med sin säregna form. Nu är det invigt.

Den danska arkitektbyrån vann tävlingen som föregick projektet. Enligt Jens Schollin var det aldrig något snack om saken.
– Juul & Frost var ett lätt val. Deras förslag var bättre än bäst. Projektet har tagit fem år och resultatet är något utöver det vanliga. Arkitekturen är spännande och modern med många öppna ytor som skapar en torgkänsla i stora delar av den 8 400 kvadratmeter stora byggnaden. Nova-huset rymmer grupp- och seminarierum, kontor, ett café, studiearbetsplatser och en aula för 500 personer – Aula Nova. I byggnaden finns Handelshögskolan, studentföreningen Sesam och organisationer som jobbar med företagsutveckling 
– Det har varit en lång och fantastisk resa, och vi är mycket nöjda med resultatet, sa Flemming Frost. Han får medhåll av kollegan Mette Thamdrup, som varit en av de huvudansvariga arkitekterna i projektet. 
– Byggnaden passar mycket väl in i stadsbilden och som en del i den helhet som ska skapas runt Nova. Området där Nova-huset ligger heter Universitetsplatsen och här kommer det också att byggas student- och forskarbostäder. Örebroportens f d vd Per Cardesjö, som klippte bandet tillsammans med Jens Schollin, sa: 
– Det är ett enormt snyggt hus med hög kvalitet. Och det stämmer exakt överens med vår affärsidé; att utveckla miljöer som stärker Örebro.