Vinnare och förlorare under pandemiåret

Hur mår en näringslivsdirektör under brinnande pandemi?

Förvånansvärt bra om man talar med Göran Dahlén i Örebro.

– Vi hade, och har fortfarande, ett starkt och mångfacetterat näringsliv. Jag tror på en god återhämtning under året då förhoppningsvis även vaccinet är på plats.

Så sent som i november 2020 fick Göran Dahlén det senaste beviset på att näringslivet i Örebro starkt och sunt. Det kom i form av en studie av näringslivets utveckling inom områden som tillväxt, konkurrenskraft och sysselsättning.

– Örebros näringsliv är urstarkt! Bland jämförbara större kommuner är det bara Uppsala som kan matcha oss och de har lite draghjälp av närheten till Stockholm.

Sedan kom pandemin och naturligtvis har den drabbat många företag och näringsidkare även i Örebro. Totalt i länet fanns det i januari 2021 cirka 10 400 permitterade. Vid samma tid hade företag i länet fått cirka 560 miljoner kronor av det statliga permitteringsstödet.

– Det är stora tal, men i förhållande till vår befolkning så nyttjar vi bara drygt hälften av det statliga permitteringsstödet jämfört med riksgenomsnittet. Det är positivt, tycker jag, i synnerhet som vi inte drabbats av så många konkurser ännu.

Kollektiv beteendeförändring

Det finns förlorare – stora förlorare – i pandemins spår. En rad företag inom handel, hotell, restaurangbranschen och övriga kopplade till besöksnäringen har drabbats hårt. Till det kommer att kapital styrs om och investeras i andra branscher.

– Men det finns vinnare i alla branscher. Det finns de som drar nytta av den kollektiva beteendeförändringen, som exempelvis en ökad satsning på e-handel inom handeln. Andra hittar nya lösningar där leverantörerna är med och delar på risken med lagerhållningen.

Det finns även solklara vinnare.

– De som sysslar med out door, säljer friluftskläder och prylar, går det bra för. Likadant med de som säljer utrustning och varor för ”gör det själv”, alltså verktyg, byggmaterial, inredning och möbler.

Tror på återhämtning

Livsmedel går bra, likaså Örebros styrkeområde logistik. Även ett flertal inom verkstads- och tillverkningsindustrin har klarat sig bra i Örebro, enligt Göran Dahlén.

– Det finns en uthållighet hos de flesta, och många rullar på riktigt bra. Glädjande är att vårt flaggskepp Epiroc visar en urstark avslutning på 2020. Jag tror på en stark återhämtning om vi kan bemästra pandemin innan hösten och staten kan fortsätta att bistå med lättnader ett tag till.

Då är det dock inte business as usual. Näringslivet post corona kommer inte att vara det samma som före pandemin.

– Allt hänger förstås ihop med vårt kollektiva beteendemönster. Jag tror att e-handeln har kommit för att stanna i kombination med att man satsar på showrooms, men det finns också tecken på att butiker som byggt goda kundrelationer – inte minst på sociala medier – faktiskt behåller köptrohet och kommer igen.

Nyetablering

Själv har näringslivsdirektör Göran Dahlén haft fullt upp även under pandemin. I september blev det klart att Dollar Store bygger sitt nya centrallager i Örebro – och det kommer mer.

– Det är viktigt att vi inte tappar tempo under pandemin. Vi har fortsätt jobba hårt med etablering och att ta fram detaljplaner i exempelvis Bettorp och Palmbohult i närheten av Pilängen och Berglunda. Det finns flera förfrågningar från företag som vill investera strategiskt och passar på nu. Tittar man på byggloven så ser vi också en fortsatt bra fart på bostadsbyggandet.