Möt Tom Axelryd, Örebroportens arkitekt

Tom Axelryd arkitekt SAR/MSA Örebroporten

Namn: Tom Axelryd
Ålder: 64 år
Jobbar: Arkitekt på Örebroporten
Familj: Sambo med Åsa Fogelqvist, två vuxna barn samt två vuxna ”bonusbarn”.
Bor: Hyreslägenhet på Sturegatan och fritidshuset vid sjön Råsvalen i Lindesberg.
Vackraste platsen i Örebro: ”Medborgarhuset är den vackraste byggnaden. Den är så mäktig! Titta bara på fasaden, så innehållsrik den är – det är inte många som klarar av att skapa något sådant.”
 

Efter 33 år som arkitekt på samma arbetsplats fick Tom Axelryd ett erbjudande som han inte kunde säga nej till.
Och efter sex år på Örebroporten ångrar han sig inte ett ögonblick.
– Jag trivdes väldigt bra på White Arkitekter, men Örebroporten blev en omstart och ett riktigt lyft. Jag kan inte tänka mig ett mer intressant och givande arbete.

Det är starka ord av en mild och ödmjuk person som sällan tar till kraftuttryck och överdriver. Arkitektur och stadens gestaltning är ett av få ämnen som kan få Tom Axelryd att släppa loss. Som när vi pratar om Medborgarhuset, Toms favoritbyggnad i Örebro och där han själv i mitten av 00-talet ansvarade för ombyggnaden av de övre planen samt kopplingen till nya Conventum.
– Oj, nu blev jag visst lite engagerad, säger han plötsligt mitt i berättelsen om hur viktigt det var för honom att ha en dialog med sönerna till bröderna Alsén som ritade Medborgarhuset.

Tom Axelryd föddes i Uppsala, men växte upp i Örebro. Pappa Gunnar var en inte helt okänd travtränare, men själv ville Tom bli arkitekt. Studierna och karriären var spikrak: efter examen vid Lunds Tekniska Högskola 1978 fick Tom jobb på White Arkitekter i Örebro.
Och som sagt, där blev det 33 omväxlande år med projekt som ombyggnaden av Medborgarhuset, nya Ericsson-fabriker i både Sverige och Malaysia, kontor för Nokia och två rejäla ombyggnationer av Mariebergs galleria.

Stor omställning
Erbjudandet från Örebroporten 2011, att bli en slags inhouse-arkitekt, var en stor omställning. Att helt plötsligt byta sida vid mötesbordet och ta rollen som beställare. Att skissa på möjliga projekt, men låta kollegor ta utmaningen och fullfölja.
– Men jag gillar det. Med vårt nya sätt att jobba, har Örebroporten blivit ännu tydligare med sin affärsidé – att utveckla miljöer som stärker Örebro.
– Vi har lyckats höja kvaliteten på vårt arbete, vi har blivit mer precisa i målformuleringen och att sätta ramarna för olika projekt.

Bra tävlingar
Ett effektivt verktyg i det arbetet är arkitekttävlingar som Örebroporten använt flera gånger sedan Tom började. Som i framtagandet av en ny detaljplan för stadsdelen Gustavsvik, som nya Naturum Oset samt om- och tillbyggnaden av Konserthuset som i sin tur på ett naturligt sätt ledde till arkitekttävlingen för nya Kulturkvarteret – allt i samarbete med Stadsbyggnadskontoret.
– Många gånger inbillar man sig att det bara finns en bra lösning. Men med en arkitekttävling visar det sig att det finns en mängd bra lösningar och man kan som beställare välja den absolut bästa.
Vissa arkitekter har lite av rockstjärnestatus över sig. Åker landet eller jorden runt på olika gig. Tom Axelryd känner absolut inte igen sig – och är dessutom mycket trogen det Örebro som han älskar.
– Ta bara miljön runt Slottet. Jag har många gånger sett mina besökare häpna över hur vackert det är. Det är inte många städer i Sverige som kan mäta sig med det. Och restaurangkulturen i stan, den matchar många betydligt större städer.

Inget skryt
Vad är han då mest nöjd med efter ett långt yrkesliv som arkitekt? Nej, det vill han själv inte svara på. Men han formulerar gärna utmaningen som han fortfarande brottas och trivs med.
– I grunden handlar det om att kombinera konstruktion, funktion och estetik. De ska gå hand i hand. Sedan måste man även ta hänsyn till saker som ljusinfall, orienteringsbarhet och utblick. Helst ska byggnaden även vara så flexibel att den tål en ombyggnad för andra ändamål...
Det tänker Tom Axelryd fortsätta att jobba med i nya projekt. Och han pratar ogärna om pensionering.
– Nej, det kan vänta. Jag trivs så himla bra med mitt jobb och med Örebroporten.