”Det är ”spot on”!”
– Det är som att komma hem, säger Ludvig Kirschsteiger, vd på Färg & Form, och blickar ut över lokalen på tredje våningen i Skofabriken i Skebäck.
– Lokalen lirar med varumärket Ernst. Den väcker känslor och vi jobbar bara med känslor och sinnen. Ojoj, det är ”spot on”!
Berättelsen om Ernst Kirchsteiger, Ludvigs pappa, är modern tv-historia som faktiskt leder fram till Skofabriken i Skebäck dit Färg & Form flyttar in i juni. Det första programmet av ”Sommartorpet” med Ernst Kirchsteiger 2000 var början på en fantastisk framgångssaga.
I dag är Ernst – förnamnet räcker numera för att skapa identifikation – ett av Sveriges starkaste varumärken. Och just det varumärket är kärnan i företaget Färg & Form som familjen Kirchsteiger driver som ensamägare sedan juni 2019.
– Vi slog ihop det med verksamheten i Ernst Kirchsteiger AB. Vi licensierar ut varumärket Ernst till olika produkter, men i Färg & Form handlar det enbart om heminredning, säger Ludvig Kirchsteiger.
350 svenska återförsäljare
Och det är ingen liten verksamhet. Färg & Form har 17 medarbetare och är ett renodlat grossistföretag. Försäljningen till slutkund går via 350 återförsäljare bara i Sverige och en stadigt växande försäljningsorganisation i Europa.
– Främst Tyskland ökar. Återförsäljaren i Berlin är en av de absolut största vi har, Sverige inräknat.
Utanför Sveriges gränser är det få, om ens någon, som vet vem Ernst Kirchsteiger är. Där lockar den skandinaviska designen – det rena, enkla och avskalade.
– Därför försöker vi inte sälja in så mycket med koppling till Ernst. Jag tror inte pappa har något emot det, jag brukar kalla honom den ”ofrivillige entreprenören”, skrattar Ludvig.
Glasvaser säljer bäst
Däremot är det Ernst, tillsammans med Åsa Astvald som är sambo med Ludvig, som står för all design och produktutveckling. Bland dagens cirka 700 olika produkter finns det många som, medvetet eller omedvetet, har en naturlig plats i många svenska hem.
– Min favorit är nog vår ljuskrona i ask eller björk. Den säljer inte i några större volymer, men har hängt med från starten. Det är en ikon för oss. Största försäljningssuccén är glasvaser som vi säljer 70 000 stycken om året.
De senaste fem åren har Färg & Form hyrt kontorslokaler på Aspholmen i Örebro. I, enligt Ludvig Kirchsteiger, ”själlösa lokaler” på bottenplanet.
– Vi jobbar så mycket med känslor och sinnen, därför kände vi att vi måste flytta. Jag tittade på några alternativ. Sedan fick jag se Skofabriken, då slutade jag leta och hoppades bara att vi skulle kunna komma överens med Örebroporten.
Trägolvet blir bord
Det gjorde man.
– Örebroporten har varit fantastiskt lyhörda, de har gjort allt som är möjligt för oss. Jag förstår att det inte lyckades fixa en eldstad, men de försökte.
I juni flyttar Färg & Form in i 350 kvadratmeter på tredje våningen. Naturligtvis inreder de med Ernst som stil- och formmässig kompass. De letar bland annat efter gammeldags brandglas med metalltrådar till entrédörren och andra detaljer.
– Det gamla trägolvet kunde vi inte behålla på grund av bullerkraven. Istället använder vi det för att bygga konferensbord, säger Ludvig Kirchsteiger och man mer än anar att pappa Ernst har ett finger med i det projektet.
+ + + + +
FAKTA SKOFABRIKEN
+ I 50 år slumrade den nedlagda skofabriken på Pappersbruksallén 1. Lagom till byggnadens 100-årsjubileum – fabriken byggdes 1918 – började Örebroporten rusta upp den 1 300 kvadratmeter stora byggnaden till moderna kontorslokaler med en touch av industrikänsla.
+ När fabriken byggdes 1918 inspirerades den av de amerikanska så kallade dagsljusfabrikerna. Här skapades en del av Örebros grundmurade rykte som skostad, med Kooperativa förbundets högt automatiserade tillverkning av skor. Men 1967 lades fabriken ner och byggnaden lämnades mer eller mindre åt sitt öde.
+ Med Örebroportens har moderna kontorslokaler skapats. Den gamla historiska miljön har dock bevarats, som de generöst tilltagna fönstren och känslan av rymd som takhöjden ger. Exteriört har byggnaden med putsad fasad återställts till sitt ursprungliga skick för 100 år sedan.