Se Örebro med Toms ögon - och upptäck skönheten

Tom Axelryd arkitekt Örebroporten

Örebroportens arkitekt Tom Axelryd älskar sitt Örebro.

Vi bad honom att göra en stadsvandring och berätta om sina favoriter bland Örebroportens byggnader i stadsrummet.

Det blev en svår uppgift, alla vackra och spännande byggnader fick inte plats, men till slut var han nöjd med urvalet.

Så, häng med Tom ut på stan!

 

Medborgarhuset Örebro Örebroporten

”För mig är Medborgarhuset en klenod. Det är så genomtänkt - och samtidigt vackert. Övre foajén, där bilden är tagen, är förstås inget undantag. Det är roligt att allt fler ser storheten i byggnaden. Under 2018 ska exempelvis Arkitekturförlaget ge ut en bok med Sveriges mest kända byggnader och Medborgarhuset är förstås med.

 

Novahuset Örebro Örebroporten

”Det var roligt att jobba med Novahuset med danskarna på Juul Frost Arkitekter. De kan vara lite modigare än vi svenskar och det märks i det råa materialvalet, bland annat nakna obehandlade betongytor invändigt. Fasaden tycker jag är elegant, skarp och med delar av aulan som ”växer ut” ur fasaden.”

 

Biblioteket Borgen Rudbeckskolan Örebro Örebroporten

 ”Biblioteket i Rudbecksskolan är ett fantastiskt rum som självklart ska bevaras. Byggnadsminnesförklaringen i somras var ett efterlängtat beslut. Skolbyggnaden är nygotisk och har tagit mycket inspiration exteriört från England.”

 

Konserthuset Örebro Örebroporten

”Ombyggnaden av Konserthuset var en riktig utmaning. Bland annat skulle taket höjas för att få bättre akustik. Jag tycker White Arkitektbyrå löste det galant. Titta bara på hur entrén samspelar med takpåbyggnaden. Jag tycker Konserthuset är mer levande i dag än det var innan.”

 

Örebro Rådhus Örebroporten

”Rådhuset i nygotisk stil är verkligen en magnifik byggnad. Den är pampig och förtjänar verkligen sin byggnadsminnesförklaring.”

 

Idrottshuset Örebro Örebroporten

”Att bygga ut Idrottshuset, en klassisk byggnad i Örebro, var sannerligen ingen lätt uppgift. Clarus löste det riktigt smart med en vinkelbyggnad mellan befintlig del och tillbyggnaden. De har även anpassat dagens formspråk till originalet på ett raffinerat sätt.”

 

Medborgarhuset Örebro Örebroporten

”Jag skulle kunna prata länge om bröderna Ahlséns mästerverk, särskilt Medborgarhusets exteriör. Den tunna glashinnan i de två nedersta planen för de publika verksamheterna och ”bodarna” i gatuplanet som inspirerats av medeltida italienska gaturum. Dessutom är materialvalen utsökta med teak, glas, koppar och kalksten från Älvdalen.”

 

Medborgarhuset Örebro Örebroporten

”Ibland räcker det med att känna och uppleva, arkitektoniska förklaringar blir onödiga. I Medborgarhuset finns en atmosfär som skapar förväntan och lugn på samma gång.”