Lennart Bondeson om åren som styrelseordförande: ”Örebroporten – visionären och möjliggöraren för Örebros utveckling”

Lennart Bondeson invigning idrottshuset Örebroporten

Det blev hela 11 år som styrelseordförande. 11 år och ett Örebro i stor förändring. När Lennart Bondeson sista december vinkar hej då gör han det med samma bultande hjärta för samhällsnyttan och örebroarna som alltid.

Året är 2011. Stormen Dagmar rasade, Charlotte Kalla blev årets idrottskvinna och boken om Zlatan låg på svenskarnas nattduksbord. I Örebro väcker en jättekanin känslor under Open Art, ett historiskt omval hålls i stan efter att bara en röst skilde blocken åt och Lennart Bondeson kliver in som styrelseordförande för Örebroporten.

-Det var väldigt spännande att bli ordförande för ett kommunalt bolag. Jag minns starkt den första hösten och arbetet med att skapa nya förutsättningar för Gustavsvik som kommunen under ett par år hade försökt sälja. I stället byggde vi då ett samarbete mellan tio olika intressenter som delade ansvaret för Gustavsvik tillsammans med kommunen. Det är ett av många exempel på Örebroportens framgångsrika samarbeten mellan det privata och det offentliga som har stor betydelse för Örebro, säger Lennart Bondeson.

Och just Örebroporten som möjliggörare för Örebros utveckling är något som Lennart återkommer till gång på gång. Under åren som styrelseordförande har Örebro förändrats snabbt. De senaste 10 åren har staden vuxit kraftigt och tillhör Sveriges tre snabbast växande kommuner.

-Örebroporten spelar en avgörande roll för människorna och en stad i ständig förändring. Bolaget är en snabbfotad möjliggörare som klarar att gå in i de mest komplexa situationer. De bidrar helt klart till att vi har ett starkt näringsliv och kan attrahera viktiga företag att ha sina verksamheter här, de skapar möjligheter för natur, nöje och kultur, föreningslivet och vår elitidrott.

Snabbhet och förmågan till att skapa starka samarbeten är alltså två av Örebroportens styrkor. Och Lennart vill särskilt hylla medarbetarna.

-På Örebroporten finns stor kompetens och jag är så imponerad över både lojaliteten men också över hur medarbetarna hela tiden utvecklas. Här finns en vilja att ligga steget före, till exempel genom eget arkitektarbete, hållbarhet och digitalisering, säger Lennart.

Utvecklingen har helt klart gått i rasande fart och Örebroporten är visionären i framkant. En del planer och idéer har fått stanna på hyllan, annat har blivit verklighet. Som Kulturkvarteret.

-Det är det största byggprojektet på 50 år och det fick helt enkelt inte gå fel. Jag är så glad och stolt över den levande mötesplats för demokrati som vi nu har. En mötesplats som är viktigare än någonsin och Kulturkvarteret kommer spela en stor roll i örebroarnas liv under en lång tid framöver.

Åren som styrelseordförande för Örebroporten må lida mot sitt slut men engagemanget och blicken framåt är lika stark ändå. Och önskningar finns det.

-När jag nu kommer följa Örebroportens arbete vid sidan av hoppas jag bland annat på att Örebro så småningom ska få sitt eget Naturum, ett naturens hus där berättelsen om Osets förvandling kan få ta plats. Det är en helt unik berättelse och ett Naturum skulle vara bra för både örebroarna och besöksnäringen. En fortsatt utveckling av Conventum är också viktig för Örebro. Och Örebroportens arbete för ett levande och grönt Kvinnersta är väldigt spännande, säger han.

Den sista december 2022 avrundar Lennart Bondeson sin tid på Örebroporten. Tacksamheten är tydlig när han beskriver arbetet, händelser och framför allt möten med människorna. Och han har ett viktigt meddelande.

-Jag vill att alla medarbetare på Örebroporten ska veta att de är med och bygger samhället. Det är så lätt att glömma i vardagen men de ska alla vara stolta och veta att de går i fronten för Örebros utveckling!

Spadtaget för byggnationen av Kulturkvarteret gjordes tillsammans av både kulturskolans elever och politiker.
Spadtaget för Kulturkvarteret, september 2018.