Författaren

Förskolan Författaren

Den 1 augusti,  2016 överlämnades den nybyggda kommunala förskolan Författaren vid Vivallaringen till Örebro kommun. Ett första resultat av samarbetet mellan NA Bygg och Örebroporten som äger fastigheten tillsammans.

– Vi har samarbetat genom hela utvecklingsfasen och fortsätter nu med gemensam förvaltning. Förhoppningsvis ska det här leda till fler projekt tillsammans, säger Thomas Jansson, vd för NA Bygg.

 

NA Bygg har tidigare gjort flera jobb åt Örebroporten som underleverantör. Förra året fördjupades samarbetet när Västerporten, då i Örebroportens ägo, gjorde en offentlig upphandling för att få in fler privata aktörer inom fastighetsbranschen i Vivalla och hitta en partner att bilda bolag tillsammans med. Bolaget blev Rörströmsälven Fastighets AB, som ägs till lika delar av NA Bygg och Örebroporten.

– Vi vill på sikt gärna komma igång med egenutvecklade byggprojekt, och att investera tillsammans med Örebroporten är helt rätt och en bra början för oss, säger Thomas Jansson.

I projektet ingår också att bygga mer, kan bli bostäder eller verksamhetslokaler, men den delen har ännu inte kommit igång. I upphandlingen av projektet ingick en social upphandling, som syftar till att ge långtidsarbetslösa i Vivalla jobb.

– Den typen av upphandling har vi arbetat med tidigare i mindre skala. Eftersom sociala upphandlingar blir allt vanligare är det viktigt för oss att skaffa erfarenhet och det här projektet var ett bra tillfälle. Nu utvecklades vårt åtagande och vi har haft flera projektanställda under byggets gång. En kille med utbildning till byggarbetsledare började som projektanställd och har nu fått fast anställning hos oss.

Thomas Jansson menar att NA Bygg och Örebroporten kompletterar varandra som ägare och förvaltare av den nya förskolan.

– Örebroporten är bra på att utveckla projekt och förvalta fastigheter. Genom samarbetet får vi insikt i dessa frågor och blir en mer komplett partner. Vi lär oss av varandra.

 

 

Tomas Jansson