Kulturkvarteret

Kulturkvarteret Örebro Örebroporten

När Kulturkvarteret fick väggar, tak och form hände det något.

– Helt plötsligt blev projektet konkret. Engagemanget och motivationen bland medarbetarna ökade påtagligt, säger Lars Hilmersson, verksamhetschef för Stadsbiblioteket och Kulturskolan.

Ännu återstår dock olösta frågor. Som hur ska den planerade restaurangen ska klara mötet mellan publiken Svenska Kammarorkestern, punkkonserten eller Bolibompadraken.

Lars Hilmersson skrattar. Publikkrocken var ett av den handfull scenarios som han skissade på vid upphandlingen av restauratör i Kulturkvarteret.

– Jag tog kanske ut svängarna där, men det är viktigt med en restaurang som är flexibel nog att klara all publik, från barnaktiviteter till vuxenkonserter.

För precis ett år sedan sa Lars Hilmersson att han hade Örebros roligaste och mest intressanta jobb, att gifta ihop bibliotekets och Kulturskolans verksamheter och skapa verksamhet i det nya Kulturkvarteret.

– Nu är vi en och samma organisation med 150 medarbetare. Biblioteket och Kulturskolan har delvis olika verksamheter, men det finns även områden med överlappande verksamheter. Jag kallar det för det kreativa mellanrummet och där kan det hända mycket intressant, säger Lars Hilmersson och fortsätter.

– Under sportlovsveckan körde vi en gemensam lovverksamhet. Det gav mersmak.

Lång att göra-lista

I Kulturkvarteret får biblioteket och Kulturskolan ungefär samma lokalyta, men betydligt modernare och anpassad efter dagens och morgondagens behov. Den stora skillnaden är dock foajén, aulan, multiscenen och restaurangen med plats för cirka 100 sittande gäster.

– Dels öppnar det nya möjligheter för både små och stora arrangemang. Dels öppnar det för andra att arrangera möten, föredrag, konserter och arrangemang. Vår verksamhet hamnar i en omgivning som öppnar för möten, upplevelser och diskussioner.

Hur går då flytten till rent praktiskt? Lars Hilmersson har tillsammans med medarbetarna skapat en lång att göra-lista. Faktiskt drygt 100 punkter, stort som smått: från val av möbler till hur de nya digitala arbetssätten ska förverkligas.

Kammarorkestern bokad

Om alla planer håller streck, så börjar flyttlassen rulla direkt efter årsskiftet. Enligt den preliminära planen ska stadsbiblioteket stänga under fyra veckor i samband med flytten. Kulturskolans flytt sker lite senare, förhoppningsvis i samband med sportlovet nästa år, med uppehåll i verksamheten en extra vecka.

– Vi har mycket noga studerat andra liknande flyttar. En sak har vi tagit till oss, det återstår mycket mer jobb än man tror, när själva flytten är avklarad.

Lagom till lördagen den 28 augusti 2021 måste dock allt vara på plats och fungera. Då planeras nämligen den högtidliga och officiella invigningen av Kulturkvarteret.

– Där har vi inte kommit så långt än. Det ska så klart vara fokus på barn och unga. Svenska Kammarorkestern är också klara. Och vi kommer förstås att bjuda in kulturminister Amanda Lind. Sedan får vi se.